I Medierna i P1 hör jag justitieministern öppna för en skärpt lagstiftning kring offentligheten, i kölvattnet av Arboga-bilderna. Beatrice Ask ser för sig hur journalister kan läsa förundersökningar i rätten, men inte ta med sig kopior därifrån. Yrsa Stenius erkänner motvilligt att hon inte idag ser någon bättre lösning idag är en skärpning. Och en man vars namn jag glömt, men som var ansvarig för rättens beslut att inte sekretessbelägga bilderna, säger att han i fortsättningen kommer att ta med i bedömningen att känsligt material kan komma att mass-spridas via nätet, och kanske sekretessbelägga mer.
Själv tror jag att någon form av inskränkningar i offentlighetsprincipen kommer att komma som en följd av det som hänt. Visst, för den som vill skaffa ordentlig information om ett rättsligt ärende är det oändligt mycket mer givande att läsa grundmaterialet än att få valda delar filtrerade genom en journalistpenna (eller dator, dårå). Problemet med att privatpersoner använder sig av offentlighetslagstiftningen för att gotta sig åt saker som kränker andra är inget nytt som kommit med internet, men skalan har blivit en helt annan, och det är nog ingen vågad gissning att lagstiftningen på ett eller annat sätt kommer att anpassas efter det.
Är det bra eller dåligt? Tja, jag håller nog med Yrsa Stenius i det här fallet, inte önskvärt ur offentlighetssynvinkel, men oundvikligt för att skydda privatlivets helgd, som det så fint heter.
Hemliga morsan reder klokt ut vad som gäller kring yttrandefriheten, och sin slutsats att The Pirate Bay gör det för lätt för sig när man bara hänvisar till yttrandefriheten:
jag har full förståelse för att man inte vill hamna på ett sluttande plan; tar man bort den här länken blir det svårare att motivera att man inte tar bort länken vid nästa kontroversiella tillfälle. Men det är ett val man väljer att göra, det har inget med att man försvarar yttrandefriheten.
En annan diskussion är hur TPB har behandlats i media. Piraten Peter Sunde bloggar om hur det egentligen gick till när han ställde upp i SVT:s Debatt, och det är en intressant lektion i mediakunskap som många borde läsa. Sen hade det väl varit bättre för den ledsne piraten om han hade sett ett par omgångar av programmet innan, så han fattat vad han gav sig in på. Att tro att den programformen ger tillfälle till en vettig diskussion är mer än lovligt naivt.
Jag förstår om Piraterna ledsnat på "gammelmedia" efter alla märkliga irrelevanta anklagelser och förenklingar. Men att bojkotta är ingen lösning på sikt. Det är nog dags att börja växa i kostymen nu och inse att man har blivit aktörer på den stora scenen. Låt någon vuxen person med hyfsat omdöme besvara mailen, skaffa en genomtänkt mediestrategi och undvik Janne Josefsson. Typ.
lördag 13 september 2008
En ledsen pirat och en stor fråga
Etiketter:
Arboga-bilderna,
Debatt,
Janne Josefsson,
media,
The Pirate Bay
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar