torsdag 6 mars 2008

Aldrig enkelt

För en gångs skull, och det händer verkligen inte ofta nu för tiden, så är jag benägen att instämma med ett förslag från folkpartiet. Det diskriminerande är väl ändå att samtycka till att vissa flickor inte ska ha samma rätt till undervisning och gemenskap i skolan som alla andra. Där tycker jag barnens rätt går före föräldrarnas rätt att bestämma över sina barn.
Det gäller för övrigt alla märkliga idéer om att vissa inslag i undervisningen inte är okej, antingen idéerna i fråga finns bland kristna sekter, muslimska fundamentalismer eller vad det nu kan handla om för grupper. Och man ska inte kunna komma undan genom friskolor, blir det så måste friskolorna bort.
Samtidigt hörde jag en representant för Lärarförbundet i P1 för en stund sedan oroa sig för att det skulle kunna leda till att elever uteblir helt, och det vore ju inte så lyckat. Det är klart att det bästa är om det går att komma överens så att flickorna kan delta utan att det skär sig helt med föräldrarna, och mycket resurser bör läggas på kommunikation med föräldrarna. Men grunden måste vara att alla barn och ungdomar i Sverige har rätt till en fullständig skolutbildning. Oavsett kön, oavsett föräldrarnas bakgrund. Punkt.

2 kommentarer:

Anders sa...

Jag skriver under jag med. Här handlar det om solidaritet med flickor i patriarkala subkulturer i Sverige. Men självklart ska man föra en dialog med föräldrarna, fattas bara annat.

Anonym sa...

Ska dessa invandrare behöva drunkna och bli gravida för att de missade viktig undervisning.Och om nu skolans undervisning inte är viktigare än att vissa ska slippa varför inte lägga ner hela skolan då.

Pelle