tisdag 25 mars 2008

Voffor gör ho på detta viset?

Det kan ju inte vara för att hon på allvar tror att det ska bli av, så varför detta utspel från Maud Olofsson?
Socialdemokraterna säger nej, de andra borgerliga säger nej, det kommer aldrig att bli av, det visste hon från början... men Maud säger i Ekot att många människor kommer fram till henne och säger att det är orättvist att vissa kan sätta in barnbidraget på banken, ungefär.
Är det bara enkla populistpoäng centern är ute efter? Jag har svårt att se någon annan förklaring. Som en av företrädarna för arbete-ska-löna-sig-alliansen borde hon väl begripa att det inte är så smart att rycka bort barnbidraget för den som börjar jobba lite mer. Till exempel.
När barnbidraget infördes var det generellt av tre skäl, för att inte vara stigmatiserande, för att det kostar mer att ha barn än att inte ha det oavsett inkomst, och för att generella stöd motiverar hela befolkningen att bidra till den allmänna välfärden. Det finns en poäng med det, faktiskt.
Förutom att byråkratin kring behovsprövning antagligen skulle kosta mer än vad det skulle spara. Och vad är vinsten då?
De riktigt riktigt rika kan inte sätta in barnbidraget direkt på ett fondkonto, det är sant. De tar pengarna från någon annan del av sina miljoninkomster i stället, utan att det märks.
Bättre så?
Debatten i diverse forum idag påminner mig om en insändare i lokaltidningen på landet som jag läste i helgen. Skribenten klagade på att det gick tomma bussar i staden. För att han tyckte fler borde åka buss i stället för bil, eller också för att han ville ta bort onödiga bussar, skulle man kunna tro. Men inte. Hans mamma bodde utanför stan, och kunde inte åka buss när hon ville, och nu ville han att det skulle bli lika dålig busstrafik i staden också. Alltså inte bättre på landet, utan sämre i stan.
Det är rättvisa, det...

Inga kommentarer: