fredag 16 maj 2008

Höj bensinpriset!

Riktigt saftiga höjningar av bensinpriset krävs för att få ner utsläppen från bilismen åtminstone en bit. 27,50 per liter för att folk ska bekväma sig med att försöka hitta andra alternativ än bilen, enligt beräkningar som Statens institut för kommunikationsanalys gjort.
Jamen, så höj då! Vad väntar vi på? Varje morgon när jag ser bilköerna in mot stan, allt mer späckade av stora bensinslukande suv:ar, så tänker jag att det fortfarande är alldeles alldeles för billigt. Där kommer tunnelbanetågen svischande, där nere tvärbanan, alla bussarna, cyklar, fotgängare... det finns så många sätt att ta sig fram i Stockholm. Och ändå sitter de där och puttrar i köerna.
Dubbla biltullarna nu, brukar jag muttra för mig själv. Och låt alla pengar gå direkt till kollektivtrafik och cykelbanor.
Men såklart bör man höja bensinpriset också. Rejält.
Miljöministern säger att det är omöjligt, "folk behöver kunna åka bil".
Ja, det finns tillfällen när folk verkligen behöver åka bil. Problemet idag är att folk åker bil antingen de behöver eller inte. Vi snackar inte om totalförbud nu, vi snackar om att få ner utsläppen med en femtedel.
Kom igen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skrivet med ett uppenbart Stockholmsperspektiv.

I små städer och på landsbygdsorter finns ingen kollektivtrafik alls, eller så går det en eller två bussar om dagen.

Det fungerar inte att leva på sådana orter utan bil.

En annan sida av verkligheten är att Sverige redan har bland de högsta skatterna i EU på utsläpp. Upp till 4 gånger mer än genomsnittslandet.

En tredje aspekt är att utredningen inte verkar ha tagit med att gamla bilar släpper ut mycket mer än nya bilar - och bilskatten för gamla bilar är inte bestämd utifrån utsläppen utan ifrån bilens vikt. Ett sätt att bli av med mycket utsläpp skulle därför vara att höja bilskatten på äldre bilmodeller så att även de betalar för sina faktiska utsläpp.

AnnaX sa...

Eftersom villkoren är olika i olika delar av Sverige tror jag på en kombination av biltullar i alla större och medelstora städer, och dessutom höjd bensinskatt för alla.
Mina föräldrar bor i en liten håla några mil utanför en mindre stad. Det går bussar ganska ofta - med ett fåtal skolbarn och emellanåt någon gammal tant i. ALLA åker bil för minsta lilla ärende, varenda gång. Många av de resorna kunde mycket väl ske kollektivt utan större uppoffringar, så hade man råd med den dyrare bensinen de gånger bilen verkligen behövs.

Anonym sa...

De senaste dagarna har det skickats mail med protester mot det "höga bensinpriset" och listor som vi uppmanas skriva på.
Jag skulle vilja se ett upprop för ett högre bensinpris som vi som tänker på miljön kan skriva på.
Vi måste skapa en motvikt till de som klagar.

Anonym sa...

HÖJ PRISET PÅ EXAKT ALLT TILL DET GÅR INTE MER ATT BETALA BENSIN 100KR LITERN SÅ BLIR DET JÄMT SUMMA