söndag 17 februari 2008

Kan vi inte sluta ge plats åt den här gnällspiken nu?

Sorry, men jag har faktiskt upprepade gånger läst, försökt förstå vart han vill komma, försökt hitta något vettigt att respektera, men jag går bet.
Nu har Pär Ström fått plats i media igen.
Och nu börjar jag tröttna rejält på dumheterna.
Om Pär Ström ville stärka män som föräldrar skulle han argumentera för individuell föräldraförsäkring, tillsammans med de flesta feminister.
Om Pär Ström ville befria män från kraven på att vara stora, starka och tysta familjeförsörjare, så skulle han argumentera för ett uppbrott från gamla förlegade könsroller, tillsammans i princip alla feminister.
Osv osv.
Nu är det uppenbarligen inte det han vill, utan något annat, och jag tror faktiskt inte jag bemödar mig om att försöka lista ut vad.
Argument av typen "män betalar mer för bilförsäkringar och det är ORÄTTVIST" (män orsakar flest bilolyckor, unga män allra flest, därför betalar de mer, ren marknadsekonomi) påminner nästan rörande mycket om det lilla barnet som står och hoppar upp och ner och gallskriker JAG VILL HA JAG VILL HA JAG VILL JAG VILL DET ÄR ORÄTTVIST utan att själv ha riktig koll på vad orättvisan egentligen består av.
Sen begriper jag inte heller varför den som arbetar för kvinnors rättigheter nödvändigtvis måste lägga ner exakt 50 procent av sin energi på att slåss för män.
Vem förväntar sig att LRF ska slåss för arbetsvillkoren på bilfabriken? Eller Djurens rätt för slaktarnas pensionsvillkor?
Får LRF skäll för att hata och förtrycka metallarbetare, eftersom de inte lägger lika mycket av budgeten på att lobba för den gruppen som på att lobba för bönder?
Nej, Pär Ström, samla ihop dina bittra svårligen diskriminerade grabbpolare och starta en mansrörelse i stället. Peka på de områden där ni förlorar och säg vad som behövs för att komma tillrätta med dem, i stället för att hålla på att gnälla över att det finns någon som uppmärksammar kvinnors situation och behov. Du kommer att bli förvånad över i hur stor utsträckning ni kommer att få stöd av feminister.
Om det nu är så att det är ett konstruktivt arbete för förbättringar ni är ute efter, och inte bara att sprida galla och mana fram konfrontationer, förstås. Vilket naturligtvis inte kommer att gynna någon grupp alls, eller förbättra villkoren för vare sig kvinnor eller män.
Upp till bevis!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske var du som kontaktade SvD och lyckades få dem att ta bort alla kommentarer som lagts in till artikeln? De var ju övervägande till Ströms fördel.

AnnaX sa...

Kanske ledsnade de bara på den uppenbara bristen på konstruktiva förslag för förbättringar som kännetecknar PS-polarna?

Anonym sa...

Det vore bra om med ett Strömavbrott!

Tror han verkligen att kvinnor, eller ens någon VILL vara offer?

Anonym sa...

Bloggar som denna är ju det levande beviset på att Ström har rätt.

Anders Lundberg sa...

Verkligen intressant att läsa ditt inlägg. Du kritiserar Ström för vad han skriver i sitt inlägg, trots att du uppenbarligen inte ens orkar lägga ned tid på att försöka förstå VAD det är han försöker kommunicera. Du skriver att "Nu är det uppenbarligen inte det han vill, utan något annat, och jag tror faktiskt inte jag bemödar mig om att försöka lista ut vad." Trots att du uppenbarligen inte förstår hans poäng (som är mycket god och helt riktig, d.v.s. att media gör grova faktafel) så stannar du inte upp en sekund för att tänka efter innan du smutskastar honom. Jag har ingen relation till varken Ström, dig eller detta ämne, jag reagerar bara över ditt absurda resonemang! Hoppas att du orkar läsa klart nästa krönika innan du sågar den...

AnnaX sa...

Anders Lundberg: Jag har läst klart en hel mängd texter av PS, och inte hittat något som tyder på att han egentligen är ute efter att förbättra villkoren för män, bara att han vill sprida galla över feminister (utan att ens begripa att många feministiska krav gynnar också män som far illa av dagens mansroll, t ex diskriminerade pappor). Troligen är det alltså något annat som driver honom, kanske hans lilla lobbyorganisation har fått betalt av någon som anser sig gynnas av att feminism misskrediteras, kanske känner han sig hotad av starka kvinnor, kanske var hans exfru dum , kanske hans mamma tröstade hans syster och lät lille Per stå och gråta, vad vet jag... Jag tycker inte det är så intressant. Jag är mer intresserad av män som på allvar vill förändra stereotypa könsroller och ojämlikheter.
Vad det gäller faktafelen i media gör PS ett grovt själv när det gäller exemplet i City, här beskrivet av en som faktiskt läst artikeln han refererar till.

Anonym sa...

Haha, strömavbrott gillade jag :)

Bra inlägg förresten, är så trött på att feminister får skit för allt som händer på denna jord.

Anonym sa...

"Peka på de områden där ni förlorar och säg vad som behövs för att komma tillrätta med dem, i stället för att hålla på att gnälla över att det finns någon som uppmärksammar kvinnors situation och behov."

läs Pär Ströns bok så finner du svaret. tänk så enkelt. men du kommer förståss inte läsa boken. du har redan bestämt dig.

AnnaX sa...

c: Jag HAR läst. Däremot tror jag inte Per Ström en enda gång har försökt begripa vad feminism egentligen är.
(Att säga sig slåss för pappors rättigheter som föräldrar och samtidigt skylla på feminister för att dessa rättigheter är inte är starkare idag, det är inget annat än ett intellektuellt haveri.)
Om det beror på oförmåga eller ovilja vill jag låta vara osagt.

Anonym sa...

Det vore så skönt om detta eviga infantila tjatande om feminism kunde upphöra. Tänk om vi kunde diskutera viktiga saker istället som till exempel humanism och människor!

Karin sa...

Tack annax för ett bra inlägg. Det är tragiskt att vi uppenbarligen inte har kommit längre än så är år 2008. Det känns som en resa bakåt i tiden att läsa PS artiklar.

Anonym sa...

"män betalar mer för bilförsäkringar och det är ORÄTTVIST"

Det här budskapet har väl ändå inte Per Ström fört fram?

Anonym sa...

"Nej, Pär Ström, samla ihop dina bittra svårligen diskriminerade grabbpolare och starta en mansrörelse i stället. [...]i stället för att hålla på att gnälla över att det"

Jepp. Män som påpekar att kvinnor inte alltid är offer och att män i många avseenden drabbas av värre orättvisor än kvinnor är "gnälliga" och "bittra". Tack för påminnelsen om hur mycket feminister i allmänhet _egentligen_ bryr sig om mäns problem.

Nathaniel sa...

Någon annan blogg skrev att "såfort feminister påpekar våldet mot kvinnor skriker männen som stuckna grisar". Well, med din egen blogg som bevis vill jag påpeka att såfort någon man talar om att män inte alltid får lika rättigheter som kvinnor heller, då skriker feministerna som stuckna grisar.

Precis som i "kriget mot terrorismen" blir fåtalet utpekade som om de vore majoriteten. Naturligtvis hatar många muslimer västvärlden, men det kan nog ofta bero på att västvärlden lite för ofta släppt bomber på deras hus, samt kallat dem för "världens ondska personifierad".

Självklart är det fel att män får högre lön för samma arbete, men lika fel är det att män inte får inneha vissa jobb alls (t.ex. dagis, förskola), utan att bli misstänkta som pedofiler. Självklart är det fel att kvinnor fläks ut i reklam, film och TV, men lika fel är det att män OCKSÅ fläks ut i reklam, film och TV. Alla kvinnor har inte Angelina Jolies kropp, men alla män ser heller inte ut som Vin Diesel.

Angående Per Ström har han fullständigt rätt. Att folk som du försöker påstå att han personligen skyller det på en organiserad feminist-maffia är oärligt och kontraproduktivt. Det han påvisar är "flat earth news"-teorin, att det anses galenskap att våga antyda att kvinnor INTE är utsatta offer, precis som det var galenskap att antyda att jorden INTE var platt. Det är en alltför etablerad princip idag, och det är detta Per Ström försöker påvisa.

Jag har vänner som är feminister, och jag har vänner som är mansgrisar. Jag har läst feminist-propaganda, precis som jag har läst texterna som petar hål på myterna. Jag kan tyvärr inte hålla med den klassiska, svenska feminismen, då den inte känns som den strävar efter jämlikhet så mycket som den efterlängtar kvinnoväldet.

Jag är för kvinnor och mäns lika värde och rättigheter, villkorslöst och utan undantag, men jag tänker aldrig kalla mig själv för feminist.

Anonym sa...

Men "gnällspik" - feminister bryr sig väldigt mycket om mäns problem, men det kanske PS och Antifeministiska Samfundet glömt att nämna? Att tex individualisera (kvotera) föräldraförsäkringen är ju ett sätt att få män att vara mer närvarande och få mer inflytande hos barnen än bara som pengapåse. Med ett uppbrytande av könsrollerna som feminismen syftar till kan BÅDA könen frigöras och diverse orättvisor upphöra för båda könen.

Jag vet inte om PS har ett program, men första steget borde vara att göra gemensam sak med feministerna. Att inte göra det är analytiskt och strategiskt väldigt märkligt. Om inte PS-gänget vill frigöra könsrollerna, vad vill man då istället? Är det egentligen en tillbakagång till 50-talet när mannen bestämde allt man vill ha?

(jag vet annax, jag har bara kastat om dina bokstäver, men kanske funkar repetition)

Anonym sa...

kan vi inte sluta ge plats åt de där gnällspiksfeministerna snart?

AnnaX sa...

Tack pelle. Visst är det lite lustigt att ingen av PS-försvararna någonsin vill kommentera just det där med föräldraförsäkringen?
Nej, vad är det egentligen för samhälle dom vill ha, det kan man undra.
Ett samhälle där ingen är förtryckt pga kön?
Var var det vi hörde det förut?
Osv...

Anonym sa...

Jag känner att jag måste ta mig tid att kommentera AnnaX:s inlägg. Föräldraförsäkringen ja. Som Pelle skrev: "att få män att vara mer närvarande och få mer inflytande hos barnen än bara som pengapåse."
Visst om man är socialist så kanske. Men som liberal och försvarare av PS som faktiskt har många intressanta poänger så måste jag säga att kvoterings idén är den sämsta på länge. Att tvinga människor till val som mycket väl kan vara omöjliga och leda till oanade konsekvenser är helt oproduktivt. Det kommer bara att leda till att människor i större utsträckning inte uppger vem den andra föräldern är får att få alla "dagar" själv. Det händer redan idag i omfattande utsträckning. Konsekvenserna av det kan vem som helst räkna ut. En MYCKET bättre idé är att låta föräldraförsäkringen vara grundad på familjens totala inkomst. Då spelar det ingen roll (ekonomiskt alltså) vem av föräldrarna som stannar hemma och föräldrarna får då efter EGEN vilja bestämma vad som är bäst för deras egna barn och deras egen familj. Ett sådant upplägg skulle lösa många men självfallet inte alla problem. Karriär vs. barn problematiken är fortfarande svårlöst. Men tvång är aldrig vägen. Resultatet blir nästan alltid annat än man tänkt sig då.
Slutligen är det otroligt att så få vågar stå med sina egna namn.
Det bara understryker PS:s tes tycker jag som faktiskt läst boken...

Anonym sa...

Att vissa feminister önskar sig att Ström bara ska försvinna är verkligen ett anmärkningsvärt sjukdomstecken.

Det är nog det som är det mest ironiska i det hela. Så länge feminister gör ständiga självmål i media och bloggar så behöver Ström knappt öppna munnen. Man undrar nästan om han kallt räknar med dessa omogna och imbecilla responser. Tråkigt för mer seriösa feminister att se på hur rörelsen svärtar ner sig själv.