torsdag 7 februari 2008

Tala klarspråk

Föräldramöte i skolan, och man får höra mycket märkligt på föräldramöten nuförtiden.
Som att skolan nu plötsligt ska spara 30 procent. TRETTIO PROCENT. På hela budgeten. Herrejösses. Det var ju inte direkt så att de kastade pengar efter ungarna innan.
Och att den högt uppskattade ungdomsverksamheten troligen läggs ner.
Och att lärarna har fått signaler från ledningen om att det är viktigt att det blir bra resultat på de nationella proven som alla femteklassarna nu ska traggla sig igenom i flera veckor - alltså viktigt för SKOLAN. För resultaten kommer att offentliggöras och läggas ut här och där och jämföras med andra skolors, och nu när man kan välja skola fritt så...
Det sas en hel del om vilket stöd för undervisningen proven är, att det hjälper lärarna att ge rätt stöd i sexan. Det lät ju bra. Sen sas det en del om oro och stress inför proven också. Det lät inte bra. Även om det inte handlar om få personliga betyg efter provresultaten (ännu, är det väl bäst att tillägga, i dessa tider) så kommer ju stressen och pressen någonstans ifrån.
Sen var det lite annat missnöje, som det alltid är på föräldramöten. Och så frågar någon en lärare om det inte är så att personalen har tappat gnistan, en öppen undran som jag kunde ställa mig bakom, för det känns annorlunda än för bara något år sedan.
Och då säger läraren: Det börjar märkas nu att vi har en borgerlig regering och kommunledning.
Och då blir flera föräldrar som suttit och ojat sig om besparingar och nedskärningar och resultatpress upprörda - för herregud, människan pratar ju POLITIK.
Som om det någonsin handlade om något annat...

Inga kommentarer: