fredag 4 januari 2008

Dumheter, snö och köstruktur

Tänkte skriva om jämställdhetsartikeln på DN Debatt idag, om forskarna som "upptäckt" att ökad jämställdhet inte bara smakar, den kostar också.
Surprise, surprise, liksom. Ingen omfördelning av vare sig makt eller ansvar kan väl vara helt gnisselfri? Det är klart att det svider att avstå privilegier, det är klart att det förvirrar att gå emot gamla mönster. Poängen är väl att man tycker att orättvis fördelning av makt och ansvar är dåligt, och att en jämnare fördelning är bättre, och så försöker man få till det så.
Men sen började jag läsa igenom kommentarerna, och blev omväxlande trött och lite mörkrädd. Ett litet citat ur högen: Det som kallas "jämställdhet" i dag präglas ju just av att ideologiskt inspirerade kvinnor ställer allt fler och allt orimligare krav på män. Samtidigt leder samma ideologi till att allt fler män blir allt mer osäkra inför att ställa de allra enklaste och rimligaste krav på kvinnor. Resultatet är exempelvis att det springer omkring en massa ängsliga toffelhjältar som hålögda drar omkring barnvagnar medan kvinnan "stolt" och likgiltig går bredvid.
Hur ska man orka bemöta sånt? Eller förresten, män som blir hålögda av att dra en barnvagn kan ju inte ha det för lätt, då måste man tycka att alla tänkbara krav är orimliga, om det är så himla jobbigt...
Igår var en finfin dag, lite extra ledighet, perfekt pulkasnö i Tantos backar, glad 11-åring, yster hund och en mamma som minsann åkte lite också. Vinter utan snö är för eländigt, det räcker med lite vitt för att allt ska kännas så mycket bättre. Men på kvällen fastnade jag framför Magnolia på TV, och det borde jag inte ha gjort, för den slutade 01.30.
Så idag har det varit lite kärvt, och inte särskilt muntert att jobba. Det hade det nog inte varit ändå, men det blev inte direkt bättre av sömnbrist. Fast dagen avrundades med Legender från övärlden på bio, med världens bästa barn, och det var alls inte illa.
Även om jag fick ännu ett utbrott över Victorias usla köstruktur... Hur kan man ha en kö för både biljetter och godis, och en för bara kaffe? Så att man om man vill ha både godis och kaffe, men redan fixat biljett, måste stå först i den jättekorta kaffekön, och sen i den extremt långa biljettkön, bara för att betala den eländiga godispåsen, samtidigt som man hindrar biljettköpandet? Stenkorkat!
Filmen var rätt seg i mitten, en halvtimme kunde ha klippts bort, men annars fin. Och jag gillar verkligen japanska tecknade drakar.

Inga kommentarer: