måndag 21 januari 2008

Ljus i mörkret

Det finns visst hopp om svenskarna ändå. Kd trodde att de hade massorna med sig i sin iver att stöta ut, fördöma och stämpla... Men icke i det här fallet.
En klar majoritet tycker att alla ska få gifta sig med vem de vill. Att viss kärlek inte är mindre värd.
Och jag gissar att kd-snacket om att folkomrösta om äktenskap för homosexuella kommer att tvärdö nu. Skönt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

ytterligare en anledning till muslimer att skratta åt oss. Visst ska dem få ingå äktenskap, men i kyrkan? Sedan att 7 av 10 svenskar enligt sifo är positiva är även för mig otroligt konstigt då uppfattningen man får bland vänner, folk på stan osv. är just att merparten är för äktenskap mellan samma kön, men inte i kyrkan.

Anonym sa...

Man kan ju också fundera varför inte månggifte är tillåtet. En kvinna gift med fler män och tvärtom. Vad är det som talar emot det ifall berörda parter vill det? Kanske dags att förändra äktenskapsbalken fullt ut, och inga halvmessyrer pga av att vissa grupper hörs mer.

Matherial: sa...

Att utreda förutsättningarna för att vissa konstellationer av människor ska kunna ingå äktenskap kanske kräver lite mer tankekraft och utredningsmöda än vissa andra - tänker på månggifte, framför allt - men att två människor av samma kön ska få gifta sig känns oerhört basalt och självklart. Det innebär tyvärr alltid ett problem när ett marginaliserat litet parti hamnar i en koalitionsregering och får oproportionerligt stor makt. De kommer nog dock att få bita i det sura äpplet denna gång. Det är inte utan att man ler lite smått.

Anonym sa...

Den första kommentaren visar att det alltid kommer finnas trångsynta idioter med farliga och extrema åsikter. Dom kan påstå att dom har rätt att uttrycka sig men ingen har rätt att förtrycka någon annan som till exempel att gifta sig med vem man vill.

Anonym sa...

Kan hålla med ovan: jag undrar också varför man inte öppnar upp för månggifte. Vad menar "it's a matherial world" att det behövs mer tankekraft just för den? Jag vet inte.

Kanske borde vi också öppna för att två bröder eller två systrar ska kunna gifta sig? Och då (egentligen, även om det känns konstigt) borde en syster få gifta sig med sin bror.

Eller? Jag funderar kring argumenten om ovan. För argument måste vi väl ha för våra lagar?

Anonym sa...

Joakim>> Vad är det för farligt och extremt med att ifrågasätta att kyrkan ska erbjuda giftermål för homosexuella? Kyrkan är kristen och i kristendomen är homosexualitet en synd. Låt dem hålla på med sin idiotiska religion, men det vore sjukt att tvinga dem acceptera något som inte ingår i religionen. Gifta sig som homosexull bör man naturligtvis få göra, men inte i kyrkan om inte kyrkan vill det.

Anonym sa...

Det handlar ju inte enbart om kyrkan utan om att ingå äktenskap inte registrera partnerskap. En man och en kvinna kan inte registrera partnerskap, de måste vara samkönade. Vi har alltså idag två olika system, där de som är straighta får vigas enligt de gamla traditionerna och ingår äktenskap. Debatten handlar alltså om att alla personer ska omfattas av samma typ av giftermål, att inte en viss typ av kärlek ska särbehandlas. Kristendomen enligt bibel är förresten inte emot homosexualitet. På massor av ställen beskrivs samkönade relationer. Vissa kristna, men inte alla (Jonas Gardell tex), är emot homosexualitet IDAG. Om det är kristet eller inte är en annan fråga.

Anonym sa...

Fakta är följande

Äktenskapsutredningen förslag (som regeringspartierna m, fp och c är för) är att både samkönade och olikkönade par ska ha rätt att ingå borgerliga äktenskap. Religiösa samfund, kristna, judiska, muslimska etc ska ha möjlighet att viga samkönade par men inte bli tvingade till det. De har för övrigt redan idag rätt att neka vigsel av ett par oavsett orsak.

Vad är det för fel på äktenskapsutredningens förslag? Jag tycker det är helt rätt. :-)

AnnaX sa...

Instämmer med senaste anonym.
Det här handlar inte om att tvinga någon till något. Ingen präst eller imam kommer att tvingas att viga människor de inte vill viga.
Det här handlar om att tillåta, att den som vill ingå äktenskap med sin älskade ska få det.
Utan någon sortering i "riktiga" och "mindre riktiga" kärlekar.
As simple as that.